Så här fungerar den nya långivaren Bynk

Chansen är stor att du i ett eller flera sammanhang har träffat på varumärket Bynk den senaste tiden. Den här aktören, som har stor uppbackning av bland annat Schibsted och har knutit till sig kända profiler som Lyxfällans Patrick Grimlund, gör just nu reklam i alla tänkbara sammanhang. I marknadsföringen använder Bynk sig bland annat av en slogan som lyder ”som en bank borde fungera” och man pekar ofta på flera av de funktioner som gör just denna aktör annorlunda från de andra. Frågan är då vad Bynk är för en slags aktör, vilka tjänster man erbjuder och hur du som har svårt att få lån kan få hjälp av den.

Bynk är en låneförmedlare

I grunden är Bynk är låneförmedlare för privatlån precis som exempelvis Lendo och Advisa. Om du behöver ett lån kan du ansöka en gång (med en kreditkontroll) och få svar från flera långivare. I den aspekten sticker den här aktören inte ut från mängden i någon större omfattning. De grundläggande kraven är att skulder hos Kronofogden inte får finnas, att man ska vara fri från betalningsanmärkningar samt att månadsinkomsten ska vara på minst 10 000 kr. I övrigt är det givetvis kreditkontrollen som är avgörande för om lån kan beviljas eller inte.

Bestäm själv vad du vill betala

En av de mer unika funktionerna med Bynk är att det privatlån du kan ansöka om är förhållandevis flexibelt vad gäller återbetalningen. Det framkommer mycket tydligt direkt på förstasidan. Här är inte lånets tänkta löptid i centrum, utan i fokus är istället vad du planerar att betala i månaden. Om du ansöker om ett lån på exempelvis 50 000 kr kan du ange en månadskostnad inklusive ränta och amortering på mellan 562 – 1596 kr. Denna kostnad är enbart ett exempel, men det belopp du anger skickas vidare till de långivare som Bynk samarbetar med för att du ska få mer skräddarsydda låneerbjudanden.

Bynkpoäng och bynkbetyg

Den som lånar hos Bynk kan löpande sänka sina lånekostnader genom att tjäna Bynkpoäng och höja sitt Bynkbetyg. Ju mer din ekonomi stärks (utifrån de parametrar som Bynk mäter) och ju bättre du sköter dina betalningar, desto lägre ränta kan du erbjudas. Ansöker du via Bynk behöver alltså den ränta du erbjuds inledningsvis inte vara densamma under hela löptiden.

App för fullständig transparens

Bynk har tagit fram en app för smartphones (både iOS och Android) i vilken låntagarna kan ta del av alla detaljer kring sina lån. Här kan man också med några enkla knapptryck efter inloggning med BankID använda sina Bynkpoäng, ansöka om betalningsfri månad, höja lånebeloppet med mera.