Så fungerar det att låna via en låneförmedlare

Vi har tidigare här på Svårtattfålån.se skrivit om hur Konsumentverket granskat olika låneförmedlare – och kanske framförallt då hur de framställt sina långivares lån gentemot konsumenterna. Att använda sig av en låneförmedlare i samband med en ansökan om lån kan dock vara väldigt fördelaktigt för din ekonomi, och vi tänkte därför förklara idag hur det går till när du ansöker om lån via en låneförmedlingstjänst.

Läs mer: Låneförmedlarna under luppen!

Flera olika låneförmedlare idag

Idag finns det ett flertal olika låneförmedlare att välja mellan. Dessa brukar ha ett relativt stort antal långivare knutna till sig, vilka de samarbetar med. Samarbetet fungerar på så vis att låneförmedlaren skickar vidare din ansökan till långivaren och om du väljer att tacka ja till något av de erbjudanden om lån som du får i samband med din ansökan (mer om detta nedan) får förmedlaren provision från långivaren. Det är tack vare denna provision som låneförmedlaren har möjlighet att erbjuda gratis jämförelse av lån.

Så fungerar ansökan hos låneförmedlaren

Själva ansökningsprocessen kan skilja sig åt något mellan olika låneförmedlare – precis som utbudet av samarbetspartners också kan göra. I stora drag ser det hela dock relativt likartat ut, var du än väljer att göra din låneansökan. Att ansöka om lån via en låneförmedlare brukar gå till ungefär såhär:

  1. Du gör en låneansökan där du får fylla i önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid, uppgifter om din nuvarande privatekonomi samt dina personuppgifter
  2. Ansökan signeras med hjälp av ditt BankID och skickas in till låneförmedlaren
  3. Förmedlaren tar en kreditupplysning på dig (som regel via UC) och skickar ut din ansökan tillsammans med kreditupplysningen till de olika samarbetspartners denna har
  4. Varje långivare går igenom din låneansökan och kreditupplysning. Därefter får de bestämma själva om de vill erbjuda dig något lån eller inte
  5. De långivare som vill erbjuda dig ett lån ska göra detta inom en viss tidsfrist – ofta inom 24 timmar
  6. Låneerbjudanden kommer in. Du går igenom dessa, jämför lånens kostnader och väljer därefter det lån som passar dig och din personliga ekonomi bäst.

En stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att bara en enda kreditupplysning tas – detta trots att det alltså kommer vara ett stort antal långivare som får ta del av din ansökan och också får möjlighet att erbjuda dig lån. Kom ihåg att det är den effektiva räntan du ska jämföra för att få den mest rättvisa bilden av lånens totalkostnader.