Förbättra din kreditvärdighet – 4 enkla steg

I samband med att du vill ta ett lån eller någon annan kredit görs en kreditupplysning på dig. Detta görs för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka ditt lån.

Kreditupplysningen innehåller flera olika sorters information om dig som din deklarerade årsinkomst, tidigare lån och krediter, bostadsadress m.m. Beroende på flera faktorer kommer du därefter få ett så kallat kreditbetyg, utifrån hur din information i kreditupplysningen ser ut. Det är utifrån detta kreditbetyg som din kreditansökan antingen godkänns – eller avslås.

Det finns sätt att förbättra ditt kreditbetyg för att bli mer kreditvärdig och öka chanserna till lån.

Förbättra kreditbetyg

1. Undvik betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning får du när du inte har betalat din räkning i tid så att den förfallit och skickats vidare till Kronofogden. Är skadan redan skedd – se till att inte få fler. Vissa aktörer lånar ut pengar även till de med betalningsanmärkningar – men ju fler du har desto svårare att få lån.

2. Samla dina lån

Det har en större negativ inverkan för ditt kreditbetyg att ha flera smålån och krediter, istället för ett enda stort hopbakslån eller privatlån. Fördelen med ett samlat lån är dessutom att du ofta hamnar på en lägre månadskostnad, då du slipper alla aviseringskostnader och höga räntor.

3. Skippa onödiga krediter

Har du en gammal kredit som bara ligger och skräpar, till exempel sedan du köpte virke hos Bauhaus eller nyårsoutfiten på Ellos? Även om du betalat tillbaka dina gamla krediter kommer de att synas i din upplysning som beviljade krediter. Detta bedömer långivaren vara en risk, då du när som helst kan välja att utnyttja dessa igen – och därmed få en försämrad återbetalningsförmåga. Kontakta därför varje utfärdare och be dem avsluta dessa.

4. Inga onödiga kreditförfrågningar

Alla kreditförfrågningar som görs på dig registreras och försämrar ditt betyg. En sådan betyder nämligen att du är benägen att låna pengar ofta och det indikerar att du kanske inte har helt koll på din ekonomi. Försök därför att hålla förfrågningarna till ett minimum – och måste du ända låna, överväg ett lån där upplysningen görs hos ett annat företag då dessa inte syns hos UC.