Spärra sitt personnummer

Att spärra ditt personnummer är ett av de första stegen du ska ta efter att du har upptäckt att någon har kapat din identitet. Genom att långivare och andra borgenärer inte kan få ut din kreditinformation kan inte den obligatoriska kreditkontrollen göras och du är därmed skyddad mot att bedragare tar lån, ansöker om kreditkort, tecknar mobilabonnemang, med mera, i ditt namn.

Det kan emellertid också finnas ett annat mål med att spärra kreditkort. Det handlar då om att helt enkelt ta bort möjligheten att själv kunna ansöka om lån av olika slag. Den som har problem med ekonomin och kanske ibland eller ofta lite lättvindigt ansöker om krediter kan spärra sitt personnummer för att förhindra ytterligare ekonomiska bekymmer. Att spärra sitt personnummer kan vara ett första steg mot en mer ansvarsfull framtid.
spärra

Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen

Om du har blivit utsatt för ID-kapning på nätet eller i verkliga världen, eller om du misstänker att någon obehörig på annat sätt har tillgång till privata uppgifter, ska du spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen så snabbt du kan. Tidigare var du tvungen att kontakta varje enskild aktör separat, men sedan april 2016 räcker det faktiskt med att kontakta ett av de större kreditupplysningsföretagen. Det är nämligen så att UC AB, Bisnode, Syna, Decidas Info och Creditsafe samarbetar kring spärrar. Spärrar du hos exempelvis UC AB kommer spärren att aktiveras även hos övriga fyra aktörerna inom bara några minuter.

Spärren gäller i upp till 14 dagar. Vill du att den ska vara giltig under längre tid än så krävs att du polisanmäler och skickar in en kopia på polisanmälan till något av kreditupplysningsföretagen. I det fallet kan spärren förlängas i upp till flera år. Att polisanmälan krävs handlar till stor del om att försvåra för bedragare att spärra någon annans personnummer. Givetvis kostar det ingenting att anmäla spärr.

Spärra dina uppgifter hos långivare

Om ditt personnummer är spärrat kommer det förstås att innebära hinder för dig i din vardag eftersom du automatiskt kommer att bli nekad möjlighet att ingå avtal om krediter, avbetalningsköp, abonnemang, med mera, av alla som gör en kreditupplysning på dig. Det är en nackdel i det fall du i övrigt inte har några problem med din ekonomi. Att spärra personnnummer kan dock vara en lämplig tillfällig lösning om du upplever att du har ett mindre gynnsamt lånebeteende och behöver komma ur den negativa spiralen.

Om du vill förhindra att du ansöker om fler lån, är just det inte skäl nog för kreditupplysningsföretagen att spärra din kreditupplysning. Du får i stället gå till långivarna själva och helt enkelt stänga av dig som (potentiell) låntagare. Det spelar ingen roll om du är befintlig kund hos en viss bank eller annan långivare eller om du inte har haft något engagemang i den tidigare – alla långivare är skyldiga att föra register över alla som meddelar att de vill spärra sig som låntagare.

Det är givetvis en lite omständlig historia att meddela precis alla långivare. För att göra processen så smidig som möjligt är det klokt att formulera ett standardmeddelande och sedan skicka exakt samma meddelande till alla utvalda långivare.