Identitetskapning

Identitetskapning är ett växande problem. Om du vet eller misstänker att någon har använt eller planerar att använda ditt personnummer för att genomföra ett bedrägeri – till exempel låna pengar eller beställa varor i ditt namn – bör du omedelbart kontakta polisen samt spärra ditt personnummer hos så många kreditupplysningsföretag som möjligt. Om du har blivit av med viktiga saker som ID-kort, körkort, pass, kreditkort, och liknande bör du vidta ytterligare åtgärder. I den här artikeln fokuserar vi på nedan punkter samt ger tips på bevakningstjänster du kan använda.

  • Kontakta Skatteverket
  • Kontakta Svensk Adressändring
  • Kontakta din bank
  • Kontrollera säkerheten i din brevlåda

identity theft

Kontakta Skatteverket

Många bedrägerier bygger på att man ändrar folkbokföringsadressen för offret, så att till exempel beställda varor aldrig når offret utan skickas till en adress som bara bedragaren har tillgång till. Ändring av folkbokföringsadressen kan också göra att det dröjer lång tid innan offret upptäcker bedrägeriet, eftersom kopior på kreditupplysningar, dokument om beviljade lån, brev från inkasso, brev från Kronofogden, och så vidare, inte kommer fram till offrets verkliga adress utan går till den adress som bedragarna har valt. Att viktig post hamnar i bedragarnas händer kan också göra att de får möjlighet att begå ännu fler bedrägerier med hjälp av den nya information de nu har fått tag på.

På grund av detta bör man regelbundet kontrollera med Skatteverket att man verkligen är folkbokförd på rätt adress, särskilt om man har anledning att misstänka att man har blivit utsatt för något bedrägeri eller är på väg att bli utsatt.

Om du är ansluten till tjänsten Mina Meddelanden hos Skatteverket kan du ta emot, läsa och samla din myndighetspost digitalt. Att ansluta sig är gratis. Denna service gör att du snabbt kan uppmärksamma om någon har ändrat eller försöker ändra din folkbokföringsadress.

Kontakta Svensk adressändring

Av samma anledning som man kontaktar Skatteverket för att kontrollera sin folkbokföringsadress kan det vara idé att kontakta Svensk adressändring för att kontrollera att ingen anmälan om eftersändning har gjorts. För tillfällig eftersändning krävs inte att folkbokföringsadressen ändras, så tillfällig eftersändning kan användas av bedragare i stället för ändring av din folkbokföringsadress.

Kontakta banken

Logga in hos den bank eller de banker du är kund hos och kontrollera att inget ovanligt har hänt på dina konton. Kontrollera särskilt att din adress stämmer och att det inte finns några ansökningar om lån, ansökan om bank-ID, beställningar av ny bankdosa, eller liknande.

Skaffa en säkrare brevlåda

Vissa bedragare bryr sig inte om att ändra din folkbokföringsadress eller beställa eftersändning, utan de nöjer sig helt enkelt med att vittja din brevlåda innan du kommer hem. Vanligen lägger man bara beslag på vissa utvalda försändelser, så att du inte ska ana oråd. I vissa fall nöjer sig bedragarna med att vittja din brevlåda för att kunna genomföra den adressändring eller eftersändning som gör att de därefter kan operera i lugn och ro och inte behöver stryka omkring i ditt bostadsområde.

Bedrägerier som genomförs på detta vis brukar öka i omfattning under tider på året då många är bortresta, såsom jul, nyår och semestertiden på sommaren. De mörka vintermånaderna är i det närmaste idealiska för stölder ur brevlådor, eftersom man kan slå till i skydd av mörkret.

Det finns förstås inte någon brevlåda som är 100% inbrottssäker eller omöjlig att avlägsna från platsen. Det finns dock definitivt brevlådor som är svårare att ta sig in i än andra, och man kan se till att brevlådan är fastsatt så att det krävs en rejäl ansträngning för att ta loss den och bära iväg med den. Även om bedragaren skulle lyckas ta sig in i din låsta brevlåda finns chansen att du upptäcker åverkan på låset eller lådan och därmed får en varning om att något skumt är på gång och kan vidta åtgärder för att mota olle i grind. Har man däremot en vanlig olåst låda kan någon kontrollera den varje dag i flera månaders tid utan att man märker något. Det finns till och med exempel från utlandet på bedragare som låtsas vara brev- eller paketleverantörer för att kunna öppna brevlådor utan att dra uppmärksamhet till sig.brevlåda

Bevakningstjänster

De flesta av de större kreditupplysningsföretagen erbjuder bevakningstjänster som du kan använda för att få information skickad som e-post eller SMS så snart dina person- och kredituppgifter hämtas ut i en kreditupplysning. Vissa av dessa bevakningstjänster meddelar också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress.

Att du skyndsamt får information om att en kreditupplysning har gjorts ökar chansen för att du ska hinna ingripa innan någon kredit ges eller något annat ekonomiskt avtal ingås. Du kan kontakta det aktuella företaget direkt för att sätta stopp för processen, men du bör även kontakta polisen och upprätta en polisanmälan. Du kan besöka en polisstation eller ringa 114 14.