Kapa de fasta kostnaderna för bättre ekonomi

Om du har tidigare synder som har gett upphov till en mer eller mindre jobbig ekonomisk vardag, är det naturligt att det känns tröstlöst. Uppgiften att ta tag i situationen kan kännas besvärlig och att börja ta steg mot en bättre ekonomi kan upplevas som ett övermäktigt uppdrag. Emellertid finns alltid vägar framåt, och den vi ska berätta om här är den väg som innebär att du börjar med att kapa fasta kostnader.

De fasta kostnaderna är större än du tror

De fasta kostnaderna för hushållet uppgår normalt till ganska många tusenlappar varje månad. En del av utgifterna är nödvändiga, såsom el och försäkringar, men i de flesta hushåll rinner det iväg mycket pengar per månad på mindre nödvändiga utgifter. Det handlar framför allt om kostnader för kommunikation och underhållning, och tillsammans kan de uppgå till ansenliga belopp. Nedan ser du några typiska exempel på fasta kostnader för kommunikation och underhållning med exempel på belopp per månad.

  • TV-abonnemang: 400-500 kr
  • Streaming: 100-200 kr per abonnemang
  • Bredband: 200-500 kr
  • Mobiltelefoni: 100 – 700 kr
  • Tidningsprenumeration: 200 – 400 kr
  • Gymkort: 300 – 700 kr

Om du betalar alla dessa utgifter månadsvis, och beloppet är i den högre delen av intervallet uppgår totalsumman till omkring 3000 kr. Detta gäller då endast för en utgift inom varje typ av kostnad. Har du familj har du säkerligen flera mobiltelefoner i hushållet, kanske ytterligare någon prenumeration och även kanske mer än ett gymkort.

Är alla utgifter verkligen nödvändiga?

3000 kr per månad i utgifter som inte är helt nödvändiga är ganska mycket pengar, särskilt om ekonomin är mindre robust från början. Om du önskar förbättra din ekonomiska ställning är det klokt att göra en mindre eller större utrensning av de mer valbara fasta kostnaderna. Behöver du verkligen alla TV-kanaler? Är du absolut tvungen att ha den senaste mobiltelefonen? Utnyttjar du gymkortet i den utsträckning att det är värt att betala upp emot 700 kr i månaden?

Genom en snabb övning kan du förmodligen ganska enkelt se att du utan några större problem kan minska på eller helt kapa ett par av dina mer onödiga fasta utgifter. Om du verkligen också tar steget att göra det har du automatiskt tagit ett stort steg mot att få en bättre ekonomi i vardagen.

Notera: Med tanke på att de flesta av de exempel som listas ovan löper med bindningstid är det inte säkert att du kommer att se för din ekonomi positiva effekter omedelbart. Det kan ta upp emot ett år eller mer innan kostnaderna minskar.