Nya appar för bättre koll på ekonomin

finansappar privatekonomi

Om du har en låg kreditvärdighet diskvalificeras du automatiskt för de flesta lån. För att du ska öka dina chanser att bli betrodd för ett lån gäller det alltså att du höjer din kreditvärdighet. Till hjälp i denna process kan du med fördel använda smarta appar som dels ger dig en både översiktlig och detaljerad bild av din löpande ekonomi, dels kan hjälpa dig med åtgärder som på sikt leder till en bättre betalningsförmåga och en högre kreditvärdighet.

Det har på senare tid lanserats ett stort antal appar för privatekonomi. Nedan kan du läsa om tre stycken som på olika sätt kan vara nyttiga i vardagen.

Tink

Tink är appen som blev en succé redan från start med en topplacering på App Store redan efter ett par veckor vid lanseringen 2012. Tink har successivt utvecklats till att bli en app för allt inom privatekonomi. I grunden fungerar Tink som ett mycket detaljerat kontoutdrag där dina inkomster och utgifter dessutom automatiskt kategoriseras. På så sätt ser du vad som kommer in och hur utgifterna fördelas. Om du följer en budget är denna information oumbärlig. Det finns dock fler funktioner än så i appen. Nedan är några exempel på vad du kan göra i appen.

  • Värdera din bostad
  • Jämför din bolåneränta, få erbjudanden om bättre villkor och flytta bolån
  • Öppna sparkonto till konkurrenskraftiga räntor
  • Betala räkningar och göra överföringar
  • Lägga till sparmål och budgetar för vissa typer av utgifter, till exempel mat

Kreddy

Helt nya appen (juni 2017) Kreddy är ett samarbete mellan UC AB och Schibsted. Appen står på tre ben. Huvudsyftet är att presentera information om dina befintliga lån och övriga kreditåtaganden samt att visa ditt aktuella kreditbetyg. Informationen hämtas direkt från UC:s register, så det kreditbetyg som presenteras i appen är det som används när exempelvis en långivare tar en kreditupplysning på dig. För det andra erbjuds du att koppla till UC:s tjänst för ID-skydd (mot en månadsavgift). För det tredje kan du direkt i appen skicka in en ansökan om att samla lån.

Mina tjänster

Har du full koll på vad alla de prenumerationer och abonnemang du har tecknat egentligen kostar dig? Om du inte har det, kan du med fördel ladda ned appen Mina tjänster. Denna app ansluter (via Bank-ID) till dina personkonton och samlar in information om hur dina avtal ser ut och vad du betalar för dem. Du kan sedan, åtminstone för de flesta av abonnemangen, säga upp ditt åtagande direkt i appen. För vissa typer av abonnemang, såsom till exempel elhandel och mobiltelefoni, kan du även få förslag på alternativ som kommer att göra att du sparar pengar på sikt.